Een gezonde omgeving is een voorwaarde voor goed onderwijs. Wij vinden het belangrijk om iedereen te laten zien dat wij de gezondheid van onze leerlingen en leerkrachten hoog in het vaandel hebben staan. Gezondheidsbevordering maakt deel uit van de kerndoelen van het basisonderwijs. Daarmee laten wij aan leerlingen, leerkrachten en ouders zien dat wij gezondheid op onze school belangrijk vinden. Een gezonde school biedt veel voordelen. Betere leerprestaties, minder ziekteverzuim, minder hyperactieve kinderen, minder vechtpartijen, advies op maat en goed weten wat er speelt op school aan gezondheidsproblemen!
Wij vinden het belangrijk om onze kinderen nu al een gezonde leefstijl aan te leren. Ze zullen ooit wel in de leeftijd komen dat wij compleet geen invloed hebben op hun eetgedrag, maar de basis kunnen wij wel op een hele jonge leeftijd leggen; dan hopen wij dat ze straks vanuit zichzelf de motivatie hebben om voor gezond te kiezen.
Kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op de Kangoeroeschool. Naast het onderwijzen en opvangen hebben wij een verantwoordelijke rol in het aanleren van een gezond voedingspatroon. Door dagelijks, ook op school en de opvang gezond te eten en drinken wordt dit een gewoonte. Een gewoonte die ook ten goede komt aan de leerprestaties van de kinderen.
Wij denken alleen dat er nog een wereld te winnen valt aan het ‘op-voeden’ op scholen, vandaar dat wij hieronder een aantal tips hebben neergezet. De ene wat praktischer en wat makkelijker te realiseren dan de ander. Wij hopen u hiermee te inspireren ermee aan de slag te gaan.
100% gezond om 10.00 uur. Wij willen u attenderen op de regel: alleen fruit en groente voor het tien-uurtje. Ook geen Sultana’s, liga’s of ontbijtkoek. Wist u dat deze koekjes maar liefst 7 klontjes suiker bevatten? Niet echt bevorderlijk zijn voor de concentratie van de kinderen. En niet alleen zij, ook de leerkrachten kunnen hier behoorlijk last van hebben!
Traktaties: Uit onderzoek blijkt dat momenteel slechts 4% van de traktaties op basisscholen gezond is. Ouders bekijken het vaak vanuit het perspectief van hun eigen kind. Het is hun kind dus die ene keer per jaar kan niet zoveel kwaad. Er zitten alleen toch al gauw zo’n 25 kinderen in een klas en als iedereen zo denkt, wordt het een heel ander verhaal. Dan heb je om de week al wel een ongezonde traktatie, naast alle andere gelegenheden waarop gesnoept wordt.
Op sommige scholen in het buitenland is snoep officieel als traktatie niet toegestaan. Ook op de kangoeroeschool zien wij nog vaak genoeg taart, cakejes, koekjes en snoepjes voorbij komen. De leerkracht weet natuurlijk wanneer de kinderen jarig zijn. Het kost misschien wat tijd, maar het loont wel de ouders er iets meer dan een week van te voren nog eens te wijzen op de regel van gezonde traktatie. Wij zullen regelmatig in de communicatie-uitingen tips geven en zullen ouders persoonlijk erop aanspreken en m.b.v. foto’s laten zien hoe het wel kan.
Lunch als sociaal- en leermoment: op de KCS hanteren wij een continurooster. De kinderen hebben slechts een half uurtje pauze, waarbij ze in een kwartiertje hun broodtrommeltje leeg moeten eten en dan gaan spelen. Persoonlijk vinden wij dit erg kort. Eten is toch een sociaal gebeuren en een belangrijk moment van de dag, waar je de tijd voor moet nemen.
© 2019-2022 Kangoeroe Community School. Alle rechten voorbehouden. Web development and design by Creative Tech Hub Caribbean